Analys

Erik Åsard:Triangulering - ord som används lika ofta som fel

Modeordet triangulering används flitigt av journalister, bloggare och twittrare, tyvärr vet få vad det egentligen betyder och använder det därför felaktigt, det skriver Erik Åsard. Kalla de svenska politikernas manövrer för vad de är: kopiering och efterapning.

Erik Åsard
Publicerad
Annons

Dagens modeord i politiken är triangulering. Inte en dag passerar utan att några politiker uttalar det, och än flitigare används det av journalister, bloggare och twittrare. Men man behöver bara gå igenom en bråkdel av de ca 270 000 inläggen om saken på Google för att upptäcka att många använder ordet på ett missvisande sätt, i strid med dess ursprungliga betydelse. Åtskilliga skribenter brukar verbet ”triangulera” när de egentligen menar ”kopiera” eller ”plagiera”. Möjligen gör de så i tron att de därmed är hippa och moderna, det gäller ju att visa att man hänger med. Men (miss)bruket blir inte bättre för att man slaviskt härmar en vilseledd mediekör.

Triangulering användes länge som beteckning på en metod för avståndsmätning i naturen med hjälp av vinkelmätning i en triangel. Då var det huvudsakligen en term för specialister.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons