ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Daniel Kederstedt:

Stora problem återstår för Obama

Daniel Kederstedt

Med skuldtaket till synes lyft är det dags för Barack Obama att på allvar dra på sig snickarbyxorna och renovera upp sitt hus. USA svajar betänkligt och landet kan inte längre nöja sig med att bara undvika en katastrof. Snarare finns det grundläggande problem som måste få en lösning om världens största ekonomi ska behålla sin position.

Daniel Kederstedt
Publicerad

NEW YORK Överenskommelsen hamrades fram under söndagen och natten till måndagen. Men än i går, vid denna upplagas pressläggning, hade kompromissförslaget – att höja skuldtaket med minst 2100 miljarder dollar samt kapa utgifterna med minst 2500 miljarder dollar under en tioårsperiod – att passera kongressens båda kammare. Även om det framkom hot från flera motsträviga republikanska ledamöter om att fördröja omröstningen genom så kallad filibuster, pekade det mesta i går kväll på att en lösning faktiskt skulle komma till stånd.

Den ekonomiska och politiska krisen har inte bara tärt på president Barack Obamas anseende. Den har dessutom skapat en stor nervositet på marknaden, som tvingats förbereda sig för att såväl USA måste ställa in sina betalningar som att kreditvärderingsinstituten ska kapa dess toppbetyg, AAA. Det skulle med största sannolikhet leda till en flykt från amerikanska statspapper.

Laddar…