V utestängs från Ådalenhögtid

Vänsterpartiet får inte medverka vid den minneshögtid som hålls i Lunde 75 år efter Ådalshändelserna. ”Upprörande”, anser partisekreterare Anki Ahlsten.

Lova Olsson
Publicerad
Annons

Den 14 maj 1931 sköt soldater mot ett demonstrationståg i Ådalen. Minnet av händelsen högtidlighålls under parollen ”Samma kamp då som nu”. Både LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog ska tala vid monumentet i Lunde.
Men vänsterpartiet är inte välkomna att medverka vid manifestationen. Något som har väckt starka känslor i partiet.
– Jag tycker att det är upprörande. Det här är inte sossarnas minneshögtid, utan det var våra medlemmar som dog. Det känns väldigt absurt att vi inte får delta, säger Anki Ahlsten.

På minneshögtiden för fem år sedan talade Lars Ohly, berättar hon.
– Men nu är Lasse inte välkommen att hålla ett anförande. Det är valår, och sossarna vill väl synas och profilera sig själva i så många sammanhang som möjligt.
Anki Ahlsten tror också att det omdebatterade beslutet att svensk militär i framtiden ska få bekämpa terrorism spelar in. Vänsterpartiet är starkt kritiskt, och anser att parallellen till Ådalen 31 är uppenbar. Den debatten vill socialdemokraterna slippa, förklarar hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons