Ryssland kontrollerar Gori

Ryska styrkor var på torsdagen fortfarande kvar i staden Gori, rapporterar SvD:s utsända. En kolonn med 100 fordon sågs köra in i Zugdidi och ryssar fanns också i hamnstaden Posi. I Moskva sade utrikesminister Lavrov att Georgien ”kan glömma” tanken på att få tillbaka de två utbrytarprovinserna. USA har skärpt tonläget.

Johanna Petersson
Publicerad
Annons

Ryska militären kontrollerar fortfarande staden Gori. Trots löfte om tillbakadragande under torsdagen utbröt istället nya strider. Ungefär en kilometer från Stalins hemstad Gori möttes på torsdagsmorgonen georgiska och ryska soldater omgivna av ödemark och solblekta kullar. Den strategiskt viktiga staden nära utbrytarrepubliken Sydossetien har blivit symbolen för konflikten mellan Georgien och Ryssland.

Till en början är stämningen nästan gemytlig. Officerarna skakar hand, hälsar vänligt och börjar förhandla. Enligt den georgiska militären ska Gori överlämnas i deras kontroll under dagen. Men plötsligt förändras allt. De georgiska USA-utbildade specialstyrkorna drar vapen samtidigt som fler ryska pansarvagnar kommer till platsen. Georgiska krypskyttar springer upp i en solfjäder på kullarna medan ryska krypskyttar sprider ut sig under dem. Emellan är vi, fotografer och journalister, som försökt ta oss in i Gori för att få en bild av den humanitära situationen i den krigsdrabbade staden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons