Börsnyheter når vissa mer samtidigt än andra

Stockholmsbörsen kräver att all kurspåverkande information ska nå alla i marknaden samtidigt. Men vad ligger i begreppet ”samtidigt”, när handeln blir allt mer datoriserad?
– Bearbetar du informationen maskinellt kan du agera långt snabbare än en millisekund, säger en källa till SvD Näringsliv.

Publicerad
JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Annons

När Stockholmsbörsens första datoriserade handelssystem introducerades vid ingången av 1990-talet var prestandan oöverträffad. Systemet var utformat för att klara omkring 6 000 transaktioner om dagen, med en maximal fördröjning på ett par sekunder. Tjugofem år senare kan börssystemet hantera 250 000 affärer i sekunden, med en fördröjning på högst 60 mikrosekunder (0,00006 sekunder). I beaktan av ögats ”upplösning”, eller reaktionstid, kan börsen med andra ord rumstera upp till 50 000 affärer innan en människa har någon fysisk möjlighet att ens överväga att reagera. Av den anledningen väljer många teknikorienterade mäklarhus och tradingfirmor att hyra in sina datorer i börsens serverhall i Lunda industriområde för att inte gå miste om värdefull tid.

– Man brukar säga att en kilometer i fiberkabel ”kostar” fem mikrosekunder. Skulle du jämföra aktörer som har sina datorer lokalt i Lunda med aktörer som har sin burk i Stockholm, så har de första affärerna skett redan när priset passerar Bromma flygplats på väg in till stan, säger en källa som arbetar med finansiell teknologi till SvD Näringsliv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons