Tät dramatik i Bryssel

Den kristdemokratiske belgiske premiärministern Herman Van Rompuy som president och den socialistiske brittiske EU-kommissionären Lady Catherine Ashton som utrikesminister. Så blev i går kväll den överraskande lösningen på det svåra personalpussel som Fredrik Reinfeldt kämpat med de senaste veckorna.

Rolf Gustavsson
Publicerad
Annons

Trots intensiva konsultationer saknade Fredrik Reinfeldt så sent som i går på morgonen en given lösning inför toppmötet i Bryssel. Han hade hoppats kunna komma med ett förslag som snabbt skulle vinna brett samförstånd bland stats- och regeringscheferna. Men Reinfeldts förhoppningar om harmoniskt samförstånd såg ut att spricka definitivt. Den brittiske premiärministern Gordon Brown insisterade ända tills i går eftermiddag på att Tony Blair skulle bli EU-president, trots det motstånd som hans förslag mötte. Därigenom stegrades dramatiken och ovissheten inför överläggningarna på toppmötets arbetsmiddag.

Men redan efter en timme öppnades så i går kväll för en överraskande lösning. Då hade den brittiske premiärministern Gordon Brown gjort en kovändning genom att plötsligt överge Tony Blairs kandidatur. I stället anslöt Brown sig till den linje som de övriga socialistiska premiärministrarna kunnat enas om, nämligen att enhälligt föreslå den brittiska EU-kommissionären Catherine Ashton som utrikesminister. Det öppnade vägen för en bred uppgörelse över partigränserna efter det mönster som på förhand informellt gjorts upp: en konservativ president och en socialistisk utrikesminister.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons