Recension

Galen i kärlekTramsigt om kärlek i medelåldern

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Det är ett dilemma detta att ensamstående medelålders män relativt lätt verkar kunna få ihop det med yngre kvinnor, medan ensamstående medelålders kvinnor har svårt att få ihop det ens med män i sin egen ålder. Det är naturligtvis inte alltid så, men tillräckligt ofta förekommande för att vara värt att begrunda. Manusförfattaren och regissören Nancy Meyers har uppenbarligen funderat mycket på problematiken och försökt få till något som alla kan vara nöjda med.
Den ogifte playboyen Harry (Jack Nicholson) överraskas på lantstället som ägs av den frånskilda, framgångsrika dramatikern Erica (Diane Keaton) i sällskap med hennes unga dotter på 20 plus. Mamma biter ihop men det vill sig inte bättre än att den 63-årige älskaren får en hjärtinfarkt när han ska ligga med dottern första gången. (Hon förblir alltså orörd, vilket är en förutsättning för
fortsättningen.) Under konvalescensen, som av olika skäl tillbringas på lantstället, uppstår känslor mellan jämnåriga Erica och Harry, till den senares enorma förvåning. Han håller nämligen på att krevera när han av misstag får se henne naken och hon också, trots att Diane Keaton är hur smal och vältränad som helst. Jack Nicholson däremot, håller på att anta rent Marlon Brandoska dimensioner, vilket han inte skäms det minsta för, utan viftar glatt på sina enorma skinkor under patientrocken.

Annons

Riktigt vad hans charm består i, förutom att vara Jack Nicholson, vilken han ju inte är här, utan föga trovärdigt direktör för ett hiphopskivbolag, är svårt att se. Det har även filmen problem med och ägnar sig därför åt en rad utvikningar innan den når det mål vi alla anar. Vem tror på allvar att en medelålders kvinna skulle avvisa en ärligt uppvaktande Keanu Reeves, det vill säga en viril ung snygging, till förmån för en hjärtsjuk fetknopp? Här blandar manusförfattaren bort korten och får inte ihop dem igen.
En
förklaring till att äldre män behåller sin attraktivitet är att de fortsätter att vara fertila livet ut, vilket vi kvinnor tyvärr inte är. Men även den mest charmerande Casanova blir gammal. Och hur kul är det för en ung kvinna att samtidigt agera sköterska åt sina barn och åt sin man? På gamla dar är det nog säkrare för Casanovan att hitta en god, jämnårig kvinna som är beredd att ta hand om honom. Det är vad jag utläser av den här så kallade komedien. Och då har vi kommit väldigt långt bort från ämnet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons