Hotad våtmark kan räddas av ekoturism

ekologiska rikedomar Världens största våtmarksområde, Pantanal i Sydamerika, hotas av skogsavverkning, växande boskapsindustrier och planerade muddringsprojekt. Men en växande turistnäring har ökat medvetenheten och allt fler privata reservat växer fram i området.

Publicerad
Annons

Pantanal, Brasilien Temperaturen närmar sig fyrtio grader när Olivia Suzuki de Carvalho till slut är framme vid målet, som visar sig vara en avgrund. Framför henne öppnar sig ett kraterliknande hål, 100 meter djupt och 160 meter i diameter. På botten finns algtäckt vatten där kajmaner lurar vid ytan. På strandsidorna sträcker sig träden upp mot klippsidorna. Snart visar sig det som gör området så speciellt. Två rödblå macawpapegojor lyfter från sin plats på en trädgren och tar en flygtur rakt över sjunkhålet.

När Modesto Sampaios köpte den omgivande marken på 100 hektar var planen att använda den till boskapsuppfödning. Då visste han inte vad han skulle göra med hålet, som tidigare använts som olaglig bilskrot, övningsområde för militären och en plats där lik dumpades, troligtvis av lokala brottssyndikat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons