”Att skriva hjälper mig att se”

Till Svenska Dagbladets arrangemang Bokens dag kommer några av årets mest omtalade författare: Tomas Tranströmer, Käbi Laretei, Kjell Espmark, Arne Johnsson, Helena Henschen, Daniel Boyacioglu, Niklas Qvarnström och Märta Tikkanen. Inför den 29:e november presenterar vi fortlöpande de medverkande författarna. Först ut är Märta Tikkanen.

Publicerad
Det finns tusen sätt att handskas med det material som livet stjälper över en. Det här är mitt sätt, säger den finlandssvenska författare Märta Tikkanen om sina böcker.

Det finns tusen sätt att handskas med det material som livet stjälper över en. Det här är mitt sätt, säger den finlandssvenska författare Märta Tikkanen om sina böcker.

Annons

Märta Tikkanen är läst, älskad, hyllad men har också sågats – av kritikerna i hemlandet. I september kom hennes senaste roman, Två – scener ur ett konstnärsäktenskap. ”En skimrande flyhänt partsinlaga”, enligt SvD:s recensent.
– Verkligheten överträffar allt som fantasin rimligtvis kan hitta på. Därför måste jag skriva som jag skriver. Jag kan inte skriva på något annat sätt än att gå rakt på, säger Märta Tikkanen.

Hon dricker en klunk kaffe. Det är höst och lindarna utanför Tikkanens lägenhet i ett gammalt stenhus på Tölögatan i Helsingfors står grant gula.
Den 19 maj i år hade det gått exakt tjugo år sedan Henrik Tikkanens död. Den finlandssvenske konstnären och författaren Henrik Tikkanen dog i leukemi, efter att han på egen begäran lämnat sjukhuset för att få dö hemma. ”Iklädd i sina grå byxor och sin stetsonhatt och med läsglasögonen på näsan rullar han sen genom korridoren, förbi den församlade personalen utanför kansliet, gör en grandios farvälgest mot dem och lämnar Helsingfors Universitets Centralsjukhus”, skriver Märta Tikkanen i sin nyligen utgivna bok, ”Två – scener ur ett konstnärsäktenskap”.
Samma dag dog Henrik. Tjugo år senare ger hans livskamrat Märta Tikkanen ut en bok som dels är en beskrivning av ett stormigt författaräktenskap, men också en rad ögonblicksbilder av kultur- och samhällsklimatet i 1960- och 1970-talets Finland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons