Tuffare krav för socialbidrag

I kväll fattar kommunfullmäktige i Stockholm beslut om nya tuffare riktlinjer för socialbidrag. De nya reglerna ställer högre krav på motprestation från den som söker ekonomiskt bistånd.

Publicerad
Annons

Arbetslinjen väger tungt när kommunfullmäktige i dag antar nya strängare riktlinjer för att få ekonomiskt bistånd i Stockholm.

Det ska ställas högre krav på personer som söker ekonomiskt bistånd och arbetslösa socialbidragstagare ska vara beredda att söka jobb i hela Mälardalen, annars riskerar bidraget att dras in. Samtidigt är ersättning för resor ingen självklarhet. Personer som är beroende av ekonomiskt bistånd får inte heller per automatik rätt till SL-kort, utan prövning av behovet gäller i varje enskilt fall. Det gäller även jobbsökande eller personer som arbetar på gångavstånd från hemmet. Enligt de nya riktlinjerna är 3 kilometer en lämplig gräns för vad en bidragstagare ska kunna gå, innan SL-kort ska beviljas. Oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (v) är mycket kritisk och räknar med en hård debatt i kvällens fullmäktige. Hon tror att de hårdare reglerna kommer att leda till större utslagning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons