Choklad ÄR bra för ditt hjärta

Det har länge hävdats att mörk choklad är bra ut ett hälsoperspektiv. Nu visar forskning att en liten bit av den mörka chokladen varje dag faktiskt sänker blodsockret och kolesterolvärden.

SvD
Publicerad
Annons
För att chokladet ska ha en hälsobringande effekt måste det vara ren mörk choklad med hög kakaohalt. Försöksgruppen som åt vit choklad fick inte samma effekt. Foto: COLOURBOX

Det är forskare vid San Diego State University som genomfört undersökningen genom att låta 31 personer äta 50 gram choklad varje dag under två veckor. En del av gruppen fick äta mörk choklad, en annan mörk choklad som blivit upphettad och den sista gruppen fick äta vit choklad.

Och trots den korta testtiden såg forskarna resultat. Medlemmarna i grupperna som ätit mörk choklad hade fått lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, i förhållande till gruppen som åt vit choklad.

QUIZ:
Vad vet du om choklad?

Men för att den mörka chokladen verkligen ska vara nyttig gäller det att hålla sig till små mängder. Ett större dagligt intag av mörk choklad leder till viktuppgång av det ökade antalet kalorier samt en större mängd fett.

– Vi hade inte svårt att hitta personer till forskningen då alla gillar att äta choklad. Men vi fick säga till försökspersonerna att inte äta mer än 50 gram om dagen, säger en talesperson för forskarteamet
till Daily Mail.

Forskningsresultatet kommer att presenteras vid Experimental Biology 2012 i San Diego senare i år.

LÄS MER:
Experter: Den chokladen är nyttigast

LÄS MER:
Maten som kan bota sjukdomar

RECEPTSPECIAL:
Baka med choklad

FACEBOOK:
Bli kompis med oss på Facebook – få recepttips, senaste nytt i mattrender och delta i debatter

svd.se

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons