Hjälte med Aspergers som superkraft

Det hör inte till vanligheterna att huvudpersonen i en ungdomsbok har Aspergers syndrom. Men Colin Fischer har det. Just därför gör hans sinne för detaljer att han blir besatt av att lösa ett brott i skolan.

Lisa Bjärbo
Publicerad
”I huvudet på Colin Fischer” använder sig väl mycket av de stereotyper som vi lärt oss ska finnas i en amerikansk high school. Här en scen ur filmen ”Mean girls”.

Colin Fischer är 14 år och faktanörd, Sherlock Holmes-fan och har Aspergers syndrom. Det betyder att han har en otrolig förmåga att minnas detaljer, dra logiska slutsatser och arbeta fram lösningar på svåra problem. Men det innebär också att han har svårt att tolka andra människors ansiktsuttryck, att han helst inte vill att någon rör vid honom och att han inte kan hantera höga ljud.

När han ska börja high school är det ingen som tror att det kommer gå särskilt bra för honom – på högstadiet är det ingen picknick i parken att vara annorlunda. Och Colins första möte med skolan slutar också med att skolans översittare Wayne Connelly kör ner hans huvud i en toalettstol.

Men sen händer det något. Under ett födelsedagsfirande i skolmatsalen avlossas ett skott och Colins mobbare blir anklagad för att vara den skyldiga. Men Colin räknar snabbt ut att det inte kan vara sant. Kanske är det bara Colin som med sin klarsynta logik och sitt sinne för detaljer kan lösa fallet?

Boken är väldigt amerikansk och väl stereotyp. ”I huvudet på Colin Fischer” innehåller den obligatoriska sportiga och elaka killen, de snygga tjejerna, det söta cheerleadergänget och de trötta lärarna. Och det är kanske missvisande att prata om den som en deckare. För egentligen spelar det där brottet och Colins brottsutredning mycket mindre roll än allt annat kring Colin, hans vardag och hans speciella sätt att vara.

Men om man kan tänka sig att leva med det är har Ashley Edward Miller och Zack Stentz skrivit en underhållande och spännande bok med högt tempo. Och den ovanliga hjälten Colin är väldigt charmig att läsa om! Det är fint att få en inblick i hans värld.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons