"Unga flickor säljs på IS slavmarknader"

Khider Domle har intervjuat yazidiska kvinnor och minderåriga flickor som har befriats ur IS fångenskap och sexslaveri. ”De fritagna säger att livet i slaveri var som att dö varje dag, att såren de bär på är djupare än världshaven. ”.
Khider Domle har intervjuat yazidiska kvinnor och minderåriga flickor som har befriats ur IS fångenskap och sexslaveri. ”De fritagna säger att livet i slaveri var som att dö varje dag, att såren de bär på är djupare än världshaven. ”. Foto: Tomas Oneborg

Khider Domle, journalist och människorättsaktivist från irakiska Kurdistan har lett arbetet med att frita yazidier ur IS fångenskap. I sin bok, The Black Death. som snart kommer på engelska, har han samlat skakande vittnesmål.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad är syftet med din bok?

– Jag vill få världssamfundet att erkänna att det IS har utsatt yazidierna för ska klassas som folkmord. Efter IS maktövertagande av Sinjarbergen den 3 augusti 2014 kidnappade de över 5000 fångar. Män massakrerades. Yazidiska helgedomar utplånades. Unga flickor såldes som sexslavar till IS-krigare. Tillfångatagna pojkar tvingades bli barnsoldater och slåss mot sitt eget folk. IS hade en plan för hur de skulle utplåna yazidierna i Sinjarbergen som folkgrupp. Vid kurdiska peshmergas motoffensiv den senaste tiden har hittills 13 massgravar hittats.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons