Sanningen om den mest omstridda Nobelpristagaren

Michail Sjolochov (1905–1984) fick Nobelpriset i litteratur 1965.
Michail Sjolochov (1905–1984) fick Nobelpriset i litteratur 1965. Foto: TT

När Michail Sjolochov fick Nobelpriset i litteratur 1965 jublade den sovjetiska regimen medan kritikerna skällde. SvD:s Kaj Schueler har läst dokument – som fram till nu varit hemliga – kring Svenska Akademiens omstridda beslut för 50 år sedan.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

Det var en enig Nobelkommitté som föreslog 1965 års Nobelpris i litteratur till Michail Sjolochov, efterkrigstidens kanske mest omstridda och ifrågasatta val, såväl politiskt som litterärt. Men 1965 var det klappat och klart för Sjolochov och uppenbarligen behövdes inga omfattande diskussioner i kommittén. Redan året dessförinnan var Sjolochov en huvudkandidat och den nytillträdde ständige sekreteraren Karl Ragnar Gierow hade då i en reservation förordat Sjolochov framför Sartre.

Det fanns en majoritet för pristagaren i Svenska Akademien även om medieuppgifter 1965 gjorde gällande att ledamoten Gunnar Ekelöf hade reserverat sig mot beslutet. Men varken detta eller olika eventuella påtryckningar på Akademien kan styrkas av årets frisläppta handlingar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons