The Danish GirlThe Danish girl fastnar på den snygga ytan

Alicia Vikander och Eddie Redmayne i ”The Danish girl”.
Alicia Vikander och Eddie Redmayne i ”The Danish girl”. Foto: Universal Pictures

Regissören Tom Cooper gör storyn om den danske konstnären som genomgick världens första könskorrigerande operation till en snyftare. Synd på en så vacker film, skriver Anna Hellsten.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

När konstnären Lili Elbe genomgått sin första könskorrigerande operation skrev hon efteråt i sina memoarer att kirurgen hittat förkrympta rester av en tillbakabildad livmoder i hennes kropp.
Ingen vet om det är sant. Dokumentationen förstördes då nazisterna brände ner Dresden-kliniken där operationen utförts, och hennes självbiografiska skriftstoff kan mycket väl ha piffats upp av muntra fantasier.

Däremot finns det solida bevis för att Lili Elbe var den första transperson som lät operera sig, en könskorrigering utförd av en framsynt läkare som förstod att Lili varken var stollig eller sjuk, bara född i fel kropp. Lili, född som Einar Wegener i danska Vejle och till en början framgångsrik landskapsmålare, hade dessutom en osedvanligt förstående livskamrat i Gerda Wegener, även hon konstnär med inriktning på porträttmåleri och någon som inte bara sympatiserade med sin partner utan också hjälpte till att mejsla fram den kvinna han kom att bli.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons