Se upp för svallvågorna när hela havet stormar

Stormen på Wall Street har med nattens dramatiska besked uppgraderats till orkanstyrka. Lehman Brothers är knappast det sista offret. Räkna med att svallvågorna kommer kännas ordentligt på Stockholmsbörsen den närmaste tiden.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Att Lehman Brothers tvingas söka skydd under de amerikanska konkurslagarna, så kallade Chapter 11, visar det enorma djupet och allvaret i den pågående kreditkrisen. För bara ett drygt år sedan var 158-åriga Lehman Brothers ett av Wall Street finaste och mest respekterade institutioner, bektraktat lika solitt som marmorn i bankens foajé. Banken har klarat sig igenom åtskilliga kriser, inklusive 30-talets depression och krig. Så sent som för några dagar sedan var dessa mångårige chef Richard ”Dick” Fuld segerviss.

Nu tvingas han alltså kasta in handduken. Det stigande misstroendet på marknaden blev för mycket. Samtidigt slåss även konkurrenterna för sina liv. Merrill Lynch tvingas gå med på en försäljning till Bank of America. Försäkringsjätten AIG jagar tiotals miljarder dollar i nytt kapital. Den amerikanska regeringen med finansminister Hank Paulson i spetsen vägrade att gå in och rädda Lehman Brothers med ytterligare en stödaktion som i fallet med konkurrenten Bear Sterns i våras och bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac förra veckan. Att även rädda Lehman skulle innebära att staten i praktiken skulle ta ansvar för stora delar av den privata finanssektorn. Det finns helt enkelt gränser för hur långt amerikanska skattebetalare kan gå för att städa upp efter ansvarslös spekulation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons