Oljeborrning hotar tusenårig tradition

Inuiterna sitter på miljarder fat olja, som bland andra oljejätten Shell vill åt. Jakten på det svarta guldet kan ge ett välbehövligt ekonomiskt uppsving för regionen - men hotar samtidigt både djurlivet och inuiternas mångtusenåriga traditionella livsstil.

Publicerad
En satellitbild tagen av NASA 16 september 2007.

En satellitbild tagen av NASA 16 september 2007.

Foto: SCANPIX
Annons

Oljeborrning i Arktis kommer allt närmare verkligheten. Efter åtskilliga lagliga turer och investeringar på 4,5 miljarder dollar, har Shell i år fått tillstånd att provborra efter olja utanför Alaskas kust, skriver BBC. Enligt Shells beräkningar ligger runt 400 miljarder fat olja och väntar i jordskorpan under Arktis. Sådana mängder olja skulle inte bara innebära stora intäkter för Shell, utan också öka möjligheterna för USA att nå det oberoende från de arabiska oljeländerna som president Obama eftersträvar.

Men i Alaska är man minst sagt orolig för vad planerna kan få för konsekvenser. Även om borrningarna kan innebära ett välbehövligt ekonomiskt uppsving för inuiterna i Alaska, är det många som är oroliga för att jakten på det svarta guldet kan komma att ödelägga inuiternas livsstil. Jakten på olja hotar djurlivet och kan förstöra möjligheterna för invånarna att vara så självförsörjande som de är i dag, varnar inuiterna själva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons