Därför föll tillväxtfonderna
Bric-fondernas (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) tid är förbi, menar fler bedömare. Den spretiga utvecklingen gör det allt svårare att bunta ihop de stora tillväxtmarknaderna.
När Goldman Sachs lanserade termen i början av 2000-talet fanns det inga gränser för optimismen. Investmentbanken förutspådde då att dessa fyra länder skulle svara för mer än 70 procent av tillväxten i världsekonomin år 2040, och att deras sammanlagda BNP skulle överstiga G6-ländernas. Många fondförvaltare tog till sig konceptet och Bric-fonder blev snabbt populära hos spararna.
Problemet är att de fyra länderna alltid har varit mycket olika. Att klumpa ihop dem till en enhet och förse dem med ett fyndigt namn, Bric, kan inte överskugga detta faktum. Mycket riktigt har också dessa olika ekonomier utvecklats åt olika håll under det senaste decenniet och i dag har de helt olika förutsättningar vad gäller allt från politik till ekonomi, infrastruktur och utvecklingsnivå. Även om utvecklingen är spretig har alla de fyra stora tillväxtmarknaderna haft ett dåligt fjolår med negativ utveckling.