Var spanska sjukan dödligare än kriget?

Det provisoriska ”Spanska sjukhuset” i det gamla läroverkets gymnastiksal, Östersund hösten 1918.
Det provisoriska ”Spanska sjukhuset” i det gamla läroverkets gymnastiksal, Östersund hösten 1918. Foto: Okänd/Jämtlands läns museum
Dick Harrison
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Är det sant att spanska sjukan skördade fler människoliv än första världskriget, eller är detta en modern skröna? Borde inte skyttegravarnas samlade elände under fyra år ha resulterat i fler döda än en influensaepidemi, oavsett hur geografiskt omfattande den senare var?

Jag har fått frågan många gånger och redan besvarat den i bloggen, för ett antal år sedan. Och svaret är nej, det är ingen skröna. I allra lindrigaste fall, i de mest försiktiga beräkningarna, dog mellan 21 och 22 miljoner människor i spanska sjukan, den pandemiska influensa som förhärjade världen 1918–1920. Det är mycket troligt att det verkliga antalet döda var betydligt högre, kanske mellan 30 och 40 miljoner. Vissa forskare har gissat på över 100 miljoner. Första världskriget slukade 9,2 miljoner soldatliv i egentlig strid och sammanlagt, om vi lägger till de övriga som dog till följd av kriget, omkring 15 miljoner människor. Det är mycket, men det ligger långt efter spanska sjukan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons