Recension

Väster om frihetenThrillerns nya stjärna

Thomas Engström (född 1975) är utbildad jurist. Han debuterade 2003 med ”Mörker som gör gott”, den andra romanen ”Dirty dancer” utkom 2006.
Thomas Engström (född 1975) är utbildad jurist. Han debuterade 2003 med ”Mörker som gör gott”, den andra romanen ”Dirty dancer” utkom 2006. Foto: FOTO: ANDERS MEISNER
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”En demokrati kan inte föra krig.” Med detta mångbottnade och lätt paradoxala citat inleds Thomas Engströms spionthriller ”Väster om friheten”. Demokratiska länder har naturligtvis under hela 1900-talet varit inblandade i krig och konflikter av olika slag. Orden kopplas dock här mer specifikt till CIA:s omfattande men ofta dolda verksamhet under det kalla kriget. Då som nu handlade det mycket om att få ett informationsövertag över motståndaren. I centrum för ”Väster om friheten” står också den Julian Assange-liknande karaktären Lucien Gell och hans organisation Hydraleaks. Gell är den schackpjäs alla slåss om och försöker kontrollera.

Engström har tidigare gett ut två romaner och fått en hel del beröm för dessa. Nu tar han alltså klivet över till thrillern. ”Väster om friheten” är den första delen i en trilogi om den före detta Stasimedarbetaren och senare CIA-agenten Ludwig Licht. Fokus är helt internationellt. Den första scenen utspelar sig i Marrakech. Därefter blir det Berlin för nästan hela slanten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons