Analys

Mårten Schultz:Dubbla avgiften för att söka rättvisa i småmål

Mårten Schultz

Förra året höjdes avgifterna för att gå till domstol. Drastiskt. Avgiften var tidigare 450 kronor. Nu kostar det 900 kronor att söka rättvisa i så kallade småmål (konsumenttvister och andra mål som rör mindre belopp) och 2 800 kronor i vanliga mål (fastighetstvister eller till exempel större skadeståndsmål). Inte bara det. Det kostar 900 kronor att skilja sig.

Publicerad
Annons

Många var kritiska mot höjningen. För egen del framhöll jag att tillgången till rättvisan riskerade att bli en klassfråga. Den risken accentueras av vad som hänt efter valet. I skuggan av andra budgetposter har riksdagen beslutat att sänka anslaget till domstolarna. Kraftigt. Trots att domstolarna framhållit att framtidens rättsskipning kommer kräva mer resurser, till följd av en ökad måltillströmning.

Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren har reagerat. Holmgren varnar för att rättssäkerheten hotas. Det hotet är reellt och måste tas på allvar. Men det finns ett hot till, nämligen att tillgången till rättvisan i realiteten inskränks.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons