Ledare

Ivar Arpi:Vänsterpartiet sviker förortskvinnorna

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Är vänsterns analys alltså att allt våld mot och förtryck av kvinnor beror på att vi har dåligt utbyggd välfärd?”

Det är inte något högerspöke som skrivit ovanstående utan Jonas Lundgren, vänsterpartist i Sollentuna. Det är ett twittersvar till tre toppar inom V – Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson,
Aron Etzler, som är partisekreterare och Rossana Dinamarca som är feministisk talesperson. De kritiserar en partikamrat, Amineh Kakabaveh, för att hon haft mage att skriva om förtryck mot kvinnor i förorten (Aftonbladet 3/7). "Våra manliga enklaver odlar numera inte bara hederskulturer som diskriminerar kvinnor, de odlar kulturer som skapar jihadkrigare", skrev Kakabaveh (Expressen 22/6). Hon är verkligen inte ensam. Personer som Nalin Pekgul, Zeliha Dagli och många fler har vittnat om samma sak. Männens diktatur växer i förorten, som Kakabaveh skrev.

Det pågår en konflikt om kvinnans frihet, inte bara i förorten utan även inom Vänsterpartiet. Förhoppningsvis vinner sidan som Kakabaveh och Lundgren tillhör. De försvarar kvinnans fri- och rättigheter, medan partitopparna ställer sig på de religiösa reaktionärernas sida.

V-topparna kallar Kakabavehs artikel för ”generaliseringar och ryktesspridning”. Deras lösning är utbyggd välfärd (varför nu något skulle behöva lösas om problemet bara består av rykten?). Men hur kan det vara ryktesspridning att berätta om vad man själv upplevt och sett? Och är det verkligen generaliseringar när det är så många som berättar?

Och utbyggd välfärd som lösning? Jonas Lundgren svarar bra på det: ”Menar vänstern att balkongflickor som kastas från balkonger av sina män bara behöver bättre samhällsservice? Jag förstår faktiskt inte!”

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och grundare av nätverket Varken hora eller kuvad. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons