ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

S: ”Drastiskt av ÖB”

Ryssland har valt konfrontationens väg och därför bör svensk planering utgå mer från säkerhetspolitik än från på förhand fastlagda ekonomiska ramar, skriver ÖB Håkan Syrén – som för första gången nu kommenterar svängningarna i den svenska försvarspolitiken sedan kriget utbröt i Georgien. Men oppositionen är kritisk och menar att både ÖB och försvarsministern drar drastiska slutsatser utan att ha på fötter.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

ÖB Håkan Syréns uttalande kommer bara några dagar efter att SvD kunde avslöja att försvarsminister Sten Tolgfors (m) tvingats skjuta upp sin proposition om det svenska försvarets framtid. Nu sällar sig ÖB alltså till regeringens linje – en bättre analys behöver göras eftersom tröskeln för militärt våld i Europa blivit lägre i och med konflikten i Georgien.

– Det är ju inte så förvånande att han anpassar sig till regeringens synsätt men jag måste säga att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser i det här läget utan att ha analyserat situationen ordentligt. För inte mer än ett halvår sedan fanns det ju inga hot och nu ser situationen plötsligt helt annorlunda ut. Det är lite väl drastiskt och kanske till och med oansvarigt av ÖB och försvarsministern att dra sådana växlar innan vi få en bättre analys, säger Anders Karlsson (s), ordförande i försvarsutskottet till SvD.se.

Laddar…