Många söker till sommarsimskola

Stängda simhallar under pandemin har gjort att många barn saknar vattenvana. För Theo, 8, som samlar simmärken är simkunnighet ett intresse.

Greta Hansson Vikström
Publicerad
Theo gillar att simma, bada och hoppa från bryggan. Han går även i simskola och många av simmärkena har han tagit där. Foto: Privat/Emelie Larsson

Under året har många simhallar varit stängda på grund av coronapandemin. Det gör att många barn inte fått möjlighet att lära sig simma. Därför varnar Svenska livräddningssällskapet för en ökad risk för drunkningstillbud i sommar.

– Det senaste året har få barn och vuxna kunnat lära sig att simma eller underhålla sin simkunnighet. Samtidigt har många varit hemma och sökt sig till vatten i högre utsträckning, säger Jill af Edholm som är ansvarig för simkunnighet på Svenska livräddningssällskapet.

Hon berättar att fler barn vill gå i sommarsimskola i år. Svenska livräddningssällskapet har satsat mycket på sommarsimskolor i storstäderna eftersom många stadsbor stannar hemma i sommar.

En åttaåring som redan kan simma bättre än de flesta är Theo i Vara som tagit 39 simmärken.

Han lärde sig simma i en simhall när han var fem år och på bara tre år har han lyckats ta simmärket Guldmagistern elva gånger och då fick han även Elitmärket, som är det näst svåraste märket.

Theo har tagit 39 simmärken. Nu har han bara en kvar... Foto: Privat/Emelie Larsson

Theo går i simskola och tycker att det är viktigt att alla barn gör det – så att man slipper drunkningsolyckor. Simborgarmärket, där man ska kunna simma 200 meter med valfritt simsätt på djupt vatten, har Theo klarat tre gånger.

– Det är ett bevis på att man kan simma, säger Theo.

När han tar simmärkena finns det bara ett fokus.

– Jag tänker att jag ska klara alla övningar. När jag är under vattnet tänker jag inte på något speciellt, jag bara simmar, säger han.

Theo lärde sig simma när han var fem år. Foto: Privat/Emelie Larsson

Trots Theos stora samling med simmärken är han inte helt nöjd än. Det finns ett sista märke han gärna vill ta, men det finns ett bekymmer: Han måste vänta i 32 år.

– Man får bara ta märket Guldemalj när man är över 40 år. Jag kommer nog ha glömt mycket av simningen när jag är så gammal, säger Theo.

Han har till och med frågat sin simlärare om han kan få ta märket redan nu, men det fick han inte, så nu är det bara att vänta.

Tror du att du kommer klara Guldemalj när du är 40 år?

– Det tror jag. Men jag ska vila mycket fram till dess, säger Theo.

Läs SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons