Recension

DarlingEn söt liten bagatell

Publicerad
Annons

I John Schlesingers Darling från 1965, en luftigt vispad satir om ”the swinging 60s”, gjorde Julie Christie en ambitiös blondin på väg uppåt och kammade på så sätt hem en Oscar. I långfilmsdebutanten Johan Klings Darling med premiär i dag är Michelle Meadows, en mer vegetativt lagd blondin, på väg i motsatt riktning: från Östermalmsvåning och boutiquepåsar till Gärdet-etta och ett jobb som hamburgerstekare. Men jag bedömer Oscarsutsikterna som rätt smala.
Kling, som tidigare gjort Nalles show i tv och diverse reklam, berättar om hårda, kalla människor i en hård och kall värld. Blonda Eva och hennes väninnor dricker dyra drinkar och ligger med varandras pojkvänner. Pojkvännerna pratar dyra bilar. När de nu pratar alls, vill säga.

Replikerna faller glest, och all den uppkomna tystnaden kunde kanske ha royanderssonska kvaliteter om bilderna och karaktärerna vore mindre platta. Här finns ingen Nalle Knutsson eller något annat naturligt energiutvecklande blickfång.
Den enda i sammanhanget som egentligen kan agera framför en kamera är Michael Segerström, men dennes roll som arbetssökande gamling och senare sympatisk olycksbroder i hamburgerstekandet, är så statisk och stereotyp att den bara fungerar som katalysator.
Följaktligen återstår i stort sett bara processerna inom blonda Evas kalla och hårda själ, och där inne sjuder det relativt stillsamt. Frånvaron av nerv kompenseras knappast heller av all den pockande musik som ligger som en nopprig filt över alltihopa och drar åt ett helt annat håll än själva berättelsen.
Därmed inte sagt att den redan prisbelönade Darling saknar allt värde. Den är en söt bagatell med ett par träffsäkra iakttagelser och några roliga dialoger. Men i det kompakta svenska biomörkret är den bara en liten svetsloppa.
Och hela historien återstår att berätta. Fina flickor går verkligen och stämplar, idoga invandrarungar klättrar förbi dem. Såväl film- som romanberättandet sladdar långt efter vår verklighet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons