Regnbåge att bära med

Stig Johansson
Publicerad
Annons

Enno Hallek gör en delvis retrospektiv utställning på Konstakademien, med nedslag i den tidigare produktionen med det färgexpressiva som den kärna ur vilken stora delar av hans senare verk emanerar. Där finns redan den lekfullhet och experimentlusta, som undan för undan resulterat i ett rikt utbud av måleri, skulptur och installation.
Hallek arbetar gärna i trä och håller sig ofta till den plant böjda bågformen; element som kan byggas upp till det mer eller mindre komplexa - alltid i färgglada klanger. Cirkeln dominerar, en bär- och flyttbar produkt. Med den som modul ger han sig i kast med ett gammalt kärt måleritema: solnedgången. Ett myller av bärbarheter i regnbågens alla färger pryder i dekorativ prakt en hel vägg. Bärbar solnedgång kallas projektet. Lite av mobil installation, där delarna kan flyttas omkring, cirklarna rubbas för att ge plats åt nya, visuella upplevelser.

Visst fascinerar soltemat med dess turer och
resonemangen kring det. Men ändå blir det det marknära, enskilda som drar, när han med sin kluriga fantasi sätter fart på tingen runt sig, gör om dem till något annat mer underfundigt. Är det inte det där oförutsägbara, som är just Enno Hallek?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons