Fredrik Svenaeus:Vägande skäl för studier av livet som tjock

En ny bok visar att fetma alltid har varit stigmatiserat, åtminstone i västvärlden. En norsk avhandling ställer ett fenomenologiskt perspektiv mot det medicinska, som ofta misslyckas i sin ambition att förändra beteendet hos överviktiga.

Uppdaterad
Publicerad
Newman i tv-serien Seinfeld, spelad av Wayne Knight, har många av de egenskaper som schablonmässigt kopplas ihop med feta människor.

Newman i tv-serien Seinfeld, spelad av Wayne Knight, har många av de egenskaper som schablonmässigt kopplas ihop med feta människor.

Foto: AP
Annons

Fetman breder ut sig. På många sätt och vis. Antalet överviktiga ökar stadigt, numera inte bara i den rika västvärlden, utan också i utvecklingsländer, till vilka skräpmat och en stillasittande livsstil har exporterats med den nordamerikanska kontinenten som bas. WHO och andra hälsomyndigheter manar till kamp mot den globala fetmaepidemin med alla till buds stående medel, annars hotar sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlåkommor att explodera i antal, en process som redan har inletts. Tjocka människor blir inte bara allt fler, de tar också upp alltmer plats: i sjukvården dit deras åkommor för dem, men också exempelvis i transportsystemen, där de rent bokstavligen har svårt att få plats i ett standardsäte på bussen eller på flyget. Folkhälsovetare varnar för ett framtida scenario där vi tvingas bygga om våra hus och färdmedel för att alla skall kunna ta sig in och fram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons