Sverige får allt fler serieskapare

Manga, fantasy och självbiografier, det är vad många av eleverna på Sveriges två längre serietecknarskolor är intresserade av att arbeta med. Men varje år finns flera som också vill göra barnserier.

Angelica Risberg
Publicerad
Annons

Carl Johansson och Michael Hansson går andra året på Serieskolan i Malmö. Tillsammans driver de projektet Alfredo och vänner, såväl som animerad film som seriealbum.
– Vi började göra barnserier för att vi såg att det finns ett hål i marknaden. Men också för att de är mycket roligare att göra, man kan lägga in mer fantasi och barn har inte förutfattade meningar på samma sätt som vuxna, säger Michael Hansson.
Deras serie är för barn mellan 4 och 9 år. Lite då och då prövar de vad de gjort på barn i bekantskapskretsen eller åker ut till en förskola – fungerar det, är det roligt, förstår barnen?
– Historien får inte gå för snabbt har vi märkt. Men vi vill att den ska vara anpassad till vår tid och ha moderna element – som att figurerna hamnar i äventyr där de sugs in i datorer för att jaga virus, säger Carl Johansson.
Idéer till serien bollar de tillsammans, figurer och bakgrunder turas de om att rita.
– Det är inte så vanligt med ett samarbete som vårt, men det är kul när personkemin stämmer, säger Michael Hansson.

I dag finns två längre serietecknarutbildningar i Sverige. Den ena är folkhögskolelinjen på Serieskolan i Malmö, den andra en tvåårig utbildning på Serie- och bildberättarprogrammet vid högskolan i Gävle. På båda utbildningarna är det tre sökande till varje plats.
– Det är vanligt bland dem som tecknar serier att man i början vill göra vuxenserier, tala till sina jämnåriga. Men med tiden på utbildningen ser vi allt fler som är intresserade av att göra barnserier, säger Fredrik Strömberg.
Fredrik Strömberg är lärare på Serieskolan i Malmö, men också ordförande i Seriefrämjandet, ett riksomfattande förbund för serieintresserade, som funnits sedan 1968.
Seriefrämjandet instiftade 1994 priset Unghunden för att främja barn- och ungdomsse-rier i Sverige. Det delas ut årligen samtidigt med Urhunden som ges till föregående års bästa svenska respektive översatta seriealbum.
– Egentligen är det konstigt att vi är så dåliga på barnserier i Sverige, när vi är så bra på barnböcker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons