Jens Orback vill snabbutreda CMR

Integrationsminister Jens Orback kan komma att snabbutreda Centrum mot rasisms verksamhet, efter SvD:s granskning. När han efter tre dagar bryter tystnaden säger han att kritiken mot centret är allvarlig och att reklamkampanjen för glassen Nogger Black, som centret blev känt för att kritisera, inte alls var stötande. Integrationsminister Jens Orback kan komma att snabbutreda Centrum mot rasisms verksamhet, efter SvD:s granskning. När han efter tre dagar bryter tystnaden säger han att kritiken mot centret är allvarlig och att reklamkampanjen för glassen Nogger Black, som centret blev känt för att kritisera, inte alls var stötande.

Publicerad
Annons

Både integrationsminister Jens Orback och tidigare integrationsminister Mona Sahlin har tidigare hyllat Centrum mot rasism, CMR, som en viktig del i regeringens stöd till arbetet mot rasism. Men efter SvD:s granskning av CMR har båda lagt locket på.
Jens Orback har vägrat att svara på SvD:s frågor trots flera förfrågningar. Först efter påtryckning från statsminister Göran Perssons pressekreterare ställde han i går kväll upp på intervju.

SvD:s granskning av CMR visar på en rad oegentligheter. Bland annat att CMR:s revisor är dömd för valfusk, att CMR saknar den bredd av medlemmar som regeringen kräver och att dess styrelse försökte mörklägga anklagelser om sexuella trakasserier, trots att den utpekade mannen erkänt.
Centret har fått 14 miljoner kronor, vilket är mer än hälften av pengarna i regeringens särskilda satsning mot rasism. Men CMR har endast utfört en liten del av det regeringen tänkt sig när bidragen delades ut. I stället har de stora utgifterna varit resor, hotellövernattningar,
restaurangbesök, löner, arvoden och stora kontorslokaler.
Jens Orback menar att interna bråk ligger bakom problemen i CMR. Han säger nu att den utredning som Integrationsverket gör av centret kan komma att göras extra snabbt.
Enligt planerna skulle den komma om ett år då CMR fått ytterligare minst 5,5 miljoner kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons