Vinnande debutanter

Två debutfilmer, Lisa Aschans Apflickorna och Anne Sewitskys Sykt lykkelig, är vinnarkandidater i den nordiska tävlingen på den 34:e filmfestivalen i Göteborg.

Karoline Eriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Av de åtta tävlande i huvudtävlingen – i år är prissumman höjd till en miljon kronor – är två norska. Den ena, Marius Holst påkostade och verklighetsbaserade Kongen av Bastøy med Stellan Skarsgård som despotisk rektor för en uppfostringsanstalt var invigningsfilm i fredags. Den andra, Anne Sewitskys långfilmsdebut Sykt lykkelig smäller högre i min bok. Den vann i World cinema-kategorin på Sundancefestivalen förra helgen.

I form av en romantisk komedi men med allvar i botten berättar Sewitsky om det intellektuella paret som flyttar ut på landet för en nystart efter hennes otrohet. I brist på bättre sällskap börjar de umgås med grannarna, och framförallt den naiva och gränslösa hemmafrun Kaja blir smickrad över att få vara deras sällskap. Vilket både roar och tråkar ut henne, Elisabeth, som mest av allt vill återvända till stan igen. Maktpositionerna förskjuts när hennes man inleder en affär med Kaja.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons