Samma problem – åtta år senare

SJ sätter in extra åtgärder för att klara 1,3 miljoner julresor. Åtgärderna återfinns också i Vinterutredningen från 2010. Som också återfinns i Vinterutredningen från 2002. SvD Näringsliv har lagt skrivelserna bredvid varandra och funnit slående likheter. Samtidigt är SJ redan nu försenat med avisningsåtgärder som ska förhindra att tågen isas ned.

– Lova går an men det gäller att se till att de blir gjort också, säger Per Unckel, den senaste utredaren av svensk järnväg.

Olle Nygårds
Publicerad
Annons

Den 14 februari 2002 publicerade dåvarande Banverket en rapport som man kallade ”Vinterutredning - åtgärdsprogram inom järnvägssektorn”. Den 18 oktober åtta år senare publicerade utredaren Per Unckel Vinterutredningen med stort V. Men av de 13 huvudpunkter som nämns i den 240-sidiga rapporten finns ett flertal med redan 2002.

– Jag har inte sneglat på utredningen från 2002 men i efterhand har jag sett vad som står i den. Det är bara att konstatera att det är lätt att skriva listor men svårare att fullfölja. Men jag har ingen anledning att tro att det blir så den här gången, säger Per Unckel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons