Kongresstal test för Obama

Barack Obamas förmåga som vältalare ställs åter på hårda prov. I kvällens tal till kongressen måste han förklara hur beviljade jätteutgifter ska betalas tillbaka samtidigt som han manar till framtidstro – och berättar hur han ska uppfylla löftena om bland annat sjukvården.

Publicerad
Annons

I ett tal i lördags utlovade USA:s president Barack Obama en skattesänkning för de allra flesta från den 1 april och igår kallade han till möte om budgetpolitiken. Facit är dystert – underskottet i bugetutkastet som han lägger fram på torsdag uppgår till 1300 miljarder dollar och är det största någonsin.

Amerikanska presidenter håller tal till kongressen i början av varje år om tillståndet i nationen. Obama väntas ikväll, amerikansk tid, passa på att vältra över ansvaret för den ekonomiska krisen på George W Bush och peka på att minussiffrorna växte till följd av företrädarens redovisningstrick. Hädanefter ska utgifterna för krigen i Irak och Afghanistan redovisas i det normala budgetförfarandet och inte i tilläggsanslag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons