Nyinflyttad pizzakung – hetaste ställena i Rom

Foto: Pizzeria Diego Vitigliano

Retrofuturistiska barer, kulinariska hotell och en nyinflyttad pizzakung – detta är vårens hetaste ställen i den eviga staden.

Åsa Johansson
Publicerad
Annons

1 / 6

Vinälskarnas favorit: La Mescita Monteverde

Läckra smårätter och en diger vinlista på naturvinsbaren La Mescitas nyöppnade filial i Monteverde. Foto: Alberto Blasetti

Angelo Consorte startade La Mescita, en av Roms första naturvinsbarer, i en liten lokal i Garbatella med väggarna täckta av vinflaskor. I december slogs dörrarna upp till La Mescita nummer två, i kvarteret Monteverde, till alla vinälskares stora lycka.

– Jag blev tidigt intresserad av naturviner och idag har jag 21 000 flaskor i källaren, både från Italien och andra länder, berättar Angelo Consorte.

På kvällarna fylls lokalen av en blandad skara människor som äter smårätter som råbiff, hemlagade tacos och friterade zucchiniblommor. Med sin fina uteservering lär detta bli en av huvudstadens favoriter i sommar.

Via Fratelli Bonnet 5, @lamescitamonteverde

Annons
Annons

2 / 6

Pizzakungens ankomst: 10 Pizzeria Diego Vitagliano

Klassiska och kreativa pizzor på pizzakungen Diego Vitiglianos första ställe i Rom. Foto: Pizzeria Diego Vitigliano

Väntan är nästan över för alla pizzaälskare i Rom. Inom kort öppnar nämligen Neapels prisbelönte pizzakung Diego Vitigliano dörrarna till ett pizzamecka i centrala Rom. Den nya pizzerian kommer att ha 300 sittplatser på två våningar och hålla öppet hela dagen. Menyn är ännu inte officiell, men förväntningarna är stora då Vitigliano är välkänd både för sina klassiska pizzor och sina mer kreativa versioner. Det viskas också om att det kommer att serveras pasta fritta, friterad pasta i romersk version, som till exempel la carbonara och bucatini med vitlök och chili. Som alltid lägger Vitigliano stor vikt vid att ha en riktigt bra vinlista.

Via Flaminia 525, tel +39-699709481

Annons
Annons

3 / 6

Modernt i utkanten: Metis

Nyöppnade Metis i nya bostadsområdet Mezzocammino är redan en snackis. Foto: Alberto Blasetti

Vi befinner oss i utkanten av Rom, i det nya bostadsområdet Mezzocammino. Här öppnade kocken Fabio Dodero egna krogen Metis för ett par månader sedan och enligt många kan stället bli årets snackis. Rätterna har sina rötter i den italienska traditionen, men med en utmanande twist. Som hans risotto med citrusfrukter, paprika, sumak och katsuobushi; en rätt inspirerad av en klassisk tonfisk med citron som Fabio Dodero åt som liten hemma hos sin nonna. Vinlistan är noga sammansatt och består av naturliga och biodynamiska etiketter, samt intressant bubbel från Frankrike. Den som vill sitta nära köket bokar chef’s table med plats för fyra gäster.

Piazza Enrico Martini 24, rismetis.com

Annons
Annons

4 / 6

Hantversköl och tapas: Mashroom

Enkelt, genuint och gott på Mashroom. Foto: Mashroom

Nu har hantverksölen gjort sitt intåg i Rom tack vare nyöppnade Mashroom. Här brygger man sin egen öl, men det erbjuds också mängder av maltdrycker från andra italienska hantverksbryggerier som visar hur spännande landets ölkultur blivit.

Utöver öl serveras även hantverkscider och tapas. De mindre rätterna är gjorda på det som på italienska kallas ”quinto quarto”, det vill säga de minst prestigefyllda köttbitarna som ofta slängs. Allt serveras vid en lång bardisk i trä där det kvällstid blir riktigt trångt. Mashroom kan sammanfattas med tre ord: enkelt, genuint och gott.

Via Pietro Giordani 19, mashroomsanpaolo.it

Annons
Annons

5 / 6

Neonbelysta drinkar: Drink Kong

Retrofuturistiska Drink Kong har utnämnts till Roms bästa bar. Foto: Alberto Blasetti

Roms bästa bar, åtminstone enligt World’s 50 Best Bars-listan, är ett måste för alla som tycker om välgjorda cocktails. På Drink Kong blandads nattklubbssvart inredning med neonskyltar, 70-talets futurism, King Kong och japanska influenser. Patrick Pistolesi är mannen bakom den egensinniga baren, vars växande rykte numera lockar till sig både lokalbefolkning och internationella cocktailkonnässörer. Den senaste drinkmenyn heter New Humans 2.0 och grundar sig på fem olika smaker som inte kommer att lämna någon besviken. Till dryckerna bjuds innovativa och vällagade smårätter med inspiration från Japan, Italien och Skandinavien.

Piazza di S. Martino Ai Monti 8, drinkkong.com

Annons
Annons

6 / 6

Kulinariskt hotell: Palazzo Ripetta

Palazzo Ripetta är ett av många hotell som satsar på ambitiös mat. Foto: Palazzo Ripetta

En stor trend i Italien just nu är att allt fler hotell satsar stort på mat och dryck. Huvudstadens senaste tillskott bland de kulinariska hotellen är femstjärniga Palazzo Ripetta, vid Piazza del Popolo, som nyligen öppnade restaurangen San Baylon. Efter en lång renovering av det som en gång var ett kloster har Marco Ciccotelli klivit in i köket för att laga traditionell italiensk cuisine som är precis så god som man föreställer sig att landets smaker ska vara. Konditoriet, signerat välkända konditorn Giuseppe Solfrizzi, går inte heller av för hackor.

Ett perfekt lunchstopp efter en förmiddag på stan, gärna på innergårdens uteservering.

Via di Ripetta 231, palazzoripetta.com

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons