ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Därför kan politikerna inte rädda din elräkning

PODD | Energikrisen är ett faktum och politiker runt om i Europa kraftsamlar för att rädda ekonomin. Men vad kommer ”krigsvintern” innebära för oss här i Sverige?

SvD
Publicerad
Annons

Europa kraftsamlar för att klara energikrisen. I Finland uppmanas folk sänka inomhustemperaturen med en grad – och ta kortare pass i bastun. Schweizarna ska duscha svalare och lägga lock på kastrullen när de lagar mat. Danskarna uppmanas att skippa torktumlaren – och ladda elcykeln på natten. I Frankrike kommer reklamskyltar och gatubelysning släckas i vissa områden och tyska rulltrappor ska stängas av, värmen i offentliga byggnader sänkas och det blir förbjudet att värma upp sin privata pool.

Men i Sverige har man ännu inte gått ut med några direktiv, även om det finns planer för ransonering. Det står klart att det är villaägarna som kommer drabbas hårdast av skenande elpriser – men frågan är hur dyrt det kan bli? Nyligen gick det kommunala elbolaget Varberg Energi ut och uppmanade sina villakunder att ha 50 000 kronor i buffert inför vintern.

På en kvart får du veta hur långt löftena om kompensation kommer att räcka och varför politikerna inte kommer kunna rädda dig från din skyhöga elräkning. Med Mikael Törnwall, reporter på SvD Näringsliv.

Efter reklamen visas:
Därför kan politikerna inte rädda dig från din elräkning

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons