Malt för miljoner – så går det för mikrobryggerierna
De ekonomiska framgångarna för de svenska mikrobryggerierna varierar, men branschledarna visar ändå att det går utmärkt att tjäna pengar på sitt ölbryggande.
1 / 5
Oppigårds
Nyårsafton 2003 krossade grundaren Björn Falkeström den första malten. Sedan dess har bryggeriverksamheten vuxit stadigt och i dag är Oppigårds från Dalarna en lysande stjärna på den svenska mikrobryggeri-himlen.
Det finns två bryggerier på gården i Hedemora. I det gamla ursprungliga bryggs öler på väg in i eller ut ur sortiment, medan storsäljarna bryggs i det nya bryggeriet. Jämfört med många andra bryggerier var startsträckan för Oppigårds ovanligt lång, men kanske är detta en del av framgångsreceptet för bryggeriet som 2021 omsatte cirka 87 miljoner kronor och gjorde en vinst på runt 19 miljoner.
2 / 5
Stigbergets bryggeri
Vid starten år 2012 var tanken att Stigbergets bryggeri i Göteborg bara skulle förse den egna restaurangen Kino med öl. Fyra år senare, 2016, utnämndes deras GBG Beer Week IPA till en av världens bästa och Stigberget blev namnet på alla ölälskares läppar.
Det första bryggeriet låg i Majorna, men 2018 flyttades verksamheten till Partihallarna i Göteborg. Nytt bryggeri betydde större kapacitet och från den 1 september 2022 hittar du tre av bryggeriets öl i Systembolagets fasta sortiment. Under 2021 omsatte Stigberget 63 miljoner kronor och gjorde en vinst på cirka 11 miljoner kronor.
3 / 5
Omnipollo
Innovation är ledordet för bryggeriet Omnipollo som grundades år 2010 av bryggaren Henok Fentie och konstnären Karl Grandin. Länge bryggde Omnipollo på kontrakt, alltså att de hyrde in sig på olika bryggerier runtom i hela världen.
Sedan 2020 håller de dock till i en före detta kyrka i Sundbyberg, där de även driver restaurangen Omnipollos kyrka. Under 2021 omsatte Omnipollo AB 50 miljoner kronor och gjorde en förlust på 10 miljoner kronor.
4 / 5
Nynäshamns ångbryggeri
Ett av Sveriges första mikrobryggerier är Nynäshamns ångbryggeri, som drog i gång sin verksamhet redan 1997. Den lokala förankringen är viktig för dessa ölpionjärer, och alla öl bryggs på plats i Nynäshamn – i det nya bryggeriet som invigdes 2006.
Ölsortimentet innehåller allt från lager och stout till specialbrygder och namnen på ölsorterna är hämtade från Stockholms skärgård. 2021 omsatte Nynäshamn ångbryggeri 35 miljoner kronor och gjorde en vinst på en knapp miljon.
5 / 5
Nils Oscar
Bryggeriet Nils Oscar grundades 1996 på Kungsholmen i Stockholm, men håller sedan 2006 till i Nyköping. Bryggeriet är uppkallat efter den före detta ägaren Karl-David Sundbergs farfar.
År 2020 köptes Nils Oscar AB upp av Sörmlandsnästet, efter att ha varit i familjen Sundbergs ägo i 24 år. Den senaste nyheten från bryggeriet är dock samarbetet med ett av världens mest kända heavy metalband, Iron Maiden, och våren 2022 släppte Nils Oscar två öl i samarbete med de brittiska hårdrockskungarna. Omsättningen för Nils Oscar AB var under 2021 33 miljoner kronor och vinsten låg på en halv miljon.
Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet SvD Vin & Mat premium där SvD:s vinskribent Linda Pérez varje onsdag delar med sig av de bästa mat- och dryckestipsen, exklusivt för dig som prenumerant.
Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.