ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Onda nätters drömmar

Englunds röster kunde kommit från Charkiv

En tysk stridsvagn riktad mot Stalingrad under en framryckning mot sovjetiska befästningar 1942 under andra världskriget.
En tysk stridsvagn riktad mot Stalingrad under en framryckning mot sovjetiska befästningar 1942 under andra världskriget. Foto: AP

Ytterligare en bok om krig? Anders Rydell är rädd att bli besviken på Peter Englunds nya tegelsten – men farhågorna skingras som en hägring vid el-Alamein.

Anders Rydell
Publicerad

Under läsningen av Peter Englunds ”Onda nätters drömmar” faller ett äppelträd utanför mitt fönster. En uråldrig grågylling med silvergrå stam. Trädet stod förmodligen där i den där ödesdigra månaden, november 1942, som Englunds nya bok cirkulerar kring. Men det är inte de historiska parallellerna som slår mig utan vardagligheten i det hela. Att det är just en sådan händelse som hade kunnat utgöra ett kortkapitel i Englunds nya bok.

”Onda nätters drömmar” är centrerad kring vad Peter Englund beskriver som andra världskrigets mest avgörande månad. När november 1942 började såg axelmakterna fortfarande ut att vinna kriget, när månaden var slut hade de förlorat. Därefter påbörjades en helvetisk resa mot den oundvikliga undergången. Lite förenklat kanske, men om någon månad var avgörande så var det denna. I november 1942 pågick avgörande strider vid Guadalcanal i Stilla havet där den japanska arméns rykte om oövervinnerlighet krossades. På östfronten rasade samtidigt slaget om Stalingrad – där 6:e tyska armén i november inringades av Röda armén. I Nordafrika besegrade de allierade tyska och italienska styrkor vid el-Alamein.

Laddar…