Recension

EscapesAtt mäta sig med evigheten

GENESISFOTOGRAFI Det har tagit Björn Abelin sju år att ta de 21 bilderna till ”Escapes” på namnlösa ­platser i Europa. Att bläddra sig fram i boken blir en lovsång till det långsamma betraktandet, skriver Marie Lundquist.

Marie Lundquist
Publicerad
Annons

En fotobok kan vara så ­mycket mer än en bok. Björn Abelins bokverk Escapes, liknar mer en klassisk portfolio, en utställning som man kan bära under armen. Trots det utmanande formatet känns boken lågmäld, tidlöst vacker, i sin rena formgivning, gjord av Anders Schmidt. Stora utfallande landskapsbilder: hav, klippor, sand, träd. Inga beledsagande bildtexter, en oidentifierad ­natur som verkar vara fotograferad oberoen­de av tid och rum. En sorts prehistoriska bilder, sedda med stenåldersmänniskans blick.

Man kunde tänka sig dessa bilder som illustrationer till Första Mosebok, ett slags Genesisfotografi. Bara någon enstaka gång och då på ett närmast surrealistiskt sätt, anas att det trots allt finns en civilisation i närheten: uttjänta bildäck som rasar nerför en sandig slänt, ett prunkande vetefält som någon måste ha sått och snart ska skörda. Var kommer dessa tecken av en mänsklig närvaro ifrån? En hälsning från framtiden?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons