Räkans väg till mackan
Räkmackan har blivit en symbol för den svenska västkusten. Men få vet om att den handskalade räkan ofta har gjort en mindre världsturné innan den landar på smörgåsen. ”Svenska” handskalade räkor transporteras ända till Afrika för att skalas av billig arbetskraft. Enligt vissa räkproducenterna är det nödvändigt för att klara lönsamheten. Andra producenter anser att det är ”idioti” att frakta räkorna så långt.
– Produktionen är en kostnadsfråga. Skulle vi mot förmodan få någon att skala våra räkor i Sverige, skulle ingen ha råd att köpa dem.
Sven-Eric Andersson, vd för Panartic som är en Skandinaviens största producenter av handskalade räkor i lake, förklarar att höga kostnader och brist på arbetskraft är skälen till att handskalning inte längre förekommer i Sverige. Med stigande råvarupriser på kallvattenräkor och ökad efterfrågan från länder som Kina och Ryssland, blir det mer lönsamt för företag med stora volymer att lägga skalningen i länder med lägre löner än i Europa.