Familj och skinka viktigast

Att träffa familjen är det viktigaste med julen och näst viktigast är att få smaka den nygriljerade skinkan. Tomten är inte på långa vägar lika viktig, han kommer först på sjunde plats.

Ingrid Eriksson
Publicerad
Annons

Julbordets tio-i-topp: 1. Julskinka,
2. Sill.
3. Köttbullar.
4. Janssons frestelse,
5. Prinskorv,
6. Lutfisk,
7. Lax,
8. Gröt,
9. Revbensspjäll,
10. Sylta.

Lutfisken tycks vara på väg bort från julbordet. Det är bara personer över 45 år som har den med på sin tio-i-topp lista över julmaten, enligt en undersökning som LUI Marknadsinformation/Temo har gjort på uppdrag av Scan Foods. 499 personer i åldern 16 – 75 år har tillfrågats och urvalet är riksrepresentativt.

Hela 94 procent anser att det viktigaste med julen är att få träffa familjen. Att smaka den nygriljerade julskinkan är viktigast för 66 procent och julbordet för 62 procent. Sedan är det ett hopp ner till glöggen, som 39 procent tycker är viktigast och därefter följer julklapparna, Kalle Anka på tv, att tomten kommer och julottan. Minst viktiga är julklappsrimmen – 70 procent anser att de är oväsentliga.

När det gäller de olika rätterna på julbordet är julskinkan en överlägsen segrare. I alla åldersgrupper är den nummer ett. På andra plats kommer sillen, utom för 16–29-åringarna, som i stället väljer köttbullar. Totalt kommer köttbullarna på tredje plats.

Annons
Annons

Några av de traditionella julbordsrätterna verkar vara utrotningshotade. Förutom lutfisken är det dopp i grytan, som bara 45–59-åringarna nämner och då först på elfte plats. Sillsalladen nämns inte ens av den yngsta åldersgruppen medan de övriga åldrarna har den på tionde eller elfte plats. Syltan lyckas precis hålla sig kvar på julbordets tio-i-topp-lista.
För er som ännu inte hunnit göra julbordets favoriter kommer här några ganska snabba tips.

ingrid.eriksson@svd.se

Julskinkansvd.seSillsvd.seKöttbullarsvd.seJanssons frestelsesvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons