Jonas är cp och stolt över det

Jonas Franksson har givit handikapprörelsen ett ansikte. I sitt tv-program Cp-magasinet konfronterar han våra fördomar och driver med vår osäkerhet. Han är stolt och glad över sin cp-skada och tror att SVT snart ska vara moget för en utvecklingsstörd programledare.

Publicerad
Annons

När jag närmar mig caféet blir jag plötsligt osäker på hur jag ska hälsa på Jonas Franksson. Han har dålig finmotorik i händerna, har han berättat för mig. Tänk om ett handslag inte fungerar? Jag ser framför mig hur min hand blir hängande ensam i luften framför hans rullstol. Som en manifestation av min trångsynthet: att ta för givet att alla kan göra vad de vill med sina händer. Men att låta rädslan styra och nöja mig med ett enkelt ”hej” vore hopplöst fegt.
Tankarna avbryts. I full rulle kommer han emot mig och jag hinner inte fundera innan han håller min hand i sin. Han bär sportiga cykelhandskar, som skyddar händerna när de behöver sätta fart på hjulen.

Jonas Frankssons program Cp-magasinet har blivit en succé. Jonas är stolt över sin cp-skada och tror att SVT snart ska vara moget för en utvecklingsstörd programledare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons