Proteströster skakar M och S

Väljarnas proteströster skakar om Moderaterna och Socialdemokraterna. Men riksdagspartierna är förmodligen lättade över att Piratpartiet och inte Sverigedemokraterna kommer in i EU-parlamentet.

Lena Hennel
Publicerad
Annons

De moderater som gick emot partiledningen i FRA-frågan har vittnat om att de blev hårdhänt behandlade. Statsminister Fredrik Reinfeldts hantering av signalspaningen i sitt eget parti och i riksdagen för precis ett år sedan kan nu ha hunnit i fatt honom. Piratpartiet tar ett mandat i valet till EU-parlamentet. Och Moderaterna som hade förhoppning om att växa lyckas bara tangera sitt resultat från valet 2004. Det är ingen önskedröm för Fredrik Reinfeldt som om mindre än en månad tar över som EU:s ordförande.

Moderaternas uppmaning till väljarna inför EU-valet löd Gå och rösta. Det gjorde väljarna, men framför allt på andra partier. M-väljare som känt sig överkörda i integritetsfrågorna kan ha gått till Piratpartiet. EU-entusiasterna har förmodligen gått till Folkpartiet och Marit Paulsen som ännu en gång lyckades ge partiet en skjuts uppåt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons