Krönika

Jan Almgren:Dyrt att vara blyg i dagens Banksverige

Jan Almgren

Det är dyrt att vara blyg i dagens Banksverige. Trots år av uppmaningar att prisförhandla din boränta missar 50 procent av bolånetagarna att göra just det. Obegripligt med tanke på att det finns tusenlappar att tjäna varje månad för högbelånade bankkunder.

Publicerad
Annons

Det är dags för ett ränteuppror bland svenska bolånetagare! Det finns miljarder att tjäna. Utmana din bank. Sluta bocka när du kommer till bankkontoret. Sträck på dig, ta ett kliv fram och säg att du vill förhandla om räntan. Det kan handla om stora belopp. Att inte pruta är som att besöka en turkisk basar och köpa den snygga läderväskan för utgångspriset, 1 500 kronor. Affärsinnehavaren hånskrattar bakom ryggen på dig. De som kan pruta får den för 600 kr.

En alldeles ny Sifoundersökning visar att bara cirka hälften av svenskarna med bolån prisförhandlar. Det är visserligen bättre än tidigare men fortfarande en obegripligt hög siffra med tanke på att räntekostnaden för många hushåll är den i särklass största privatekonomiska utgiften varje månad. Drygt 3 miljoner svenskar har bolån i dag, enligt kreditupplysningsföretaget UC. 1,5 miljoner av dem borde omgående boka tid med sin bank.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons