Recension

ArkitektLindström gör det obehagliga behagfullt

Den norska författaren Merethe Lindström (född 1963) tilldelades 2012 Nordiska rådets litteraturpris för ”Dagar i tystnadens historia”.
Den norska författaren Merethe Lindström (född 1963) tilldelades 2012 Nordiska rådets litteraturpris för ”Dagar i tystnadens historia”. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Paulina Helgeson
Publicerad
Annons

I bokens näst sista novell nämns den i förbigående, leken som kallas Arkitekt. Man sitter i en ring och skall lista ut saker om de andras framtidsdrömmar; hur många barn de vill ha, vilket av husen man skulle vilja bo i, vilket yrke man drömmer om och vem man vill gifta sig med. En lek där fiktionsskapandet står i centrum och deltagarna författar varandras framtid. ”Arkitekt” är också titeln på norska Merethe Lindströms senaste bok, en samling med sex noveller där vardagen på olika sätt punkteras av rädsla och otryggheten gör sig påmind.

I den inledande novellen ”Hunger” hamnar en barnfamilj i en övergiven stugby när bilen har gått sönder. En mobil är urladdad, den andra går inte att ringa med. Mellan den jagberättande kvinnan och mannen finns en stumhet som är omöjlig att överbrygga. Hennes rädsla växer och blir paranoia, allt blir hotfullt i den värld som helt plötsligt saknar normalitetens illusion av trygghet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons