Alkoholen i vinet gör hela skillnaden

En riksdagsledamot har föreslagit att det ska finnas alkoholfritt vin vid högtidliga tillfällen i riksdagen. Mikael Mölstad tipsar om andra alkoholfria drycker som är goda och passar till både mat och representation.

Publicerad
Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst.

Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst.

Foto: SAXHYTTEGUBBEN
Annons
Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst.

Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst.

Foto: SAXHYTTEGUBBEN
Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst. Foto: SAXHYTTEGUBBEN

ALTERNATIV

Vin utan alkohol är inte gott. Det är lätt att konstatera vid en enkel smaktest. Alkoholfritt vin är inte heller naturligt, som den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell tycks tro. Denne anser nämligen att alkoholfritt vin ska vara lika naturligt som alkoholhaltigt vin vid riksdagens högtidliga öppnande.

Det är alkoholen i vinet som gör hela skillnaden. Utan alkohol inget vin – bara en enkel söt dryck med beska och i bästa fall lite syra och druvighet. Ingen karaktär av druvsort, terroir eller annat. Alkoholen behövs – både som doft- och smakbärare och för att hålla ihop vinet så det känns fylligt och balanserat.

Jag har under åren provat alla alkoholfria viner på Systembolaget fler gånger om. Ännu har ingen av dem övertygat mig om att jag far med osanning. Nu i oktober lanserar Systembolaget ytterligare ett gäng alkoholfria viner. Tyvärr ställer de sig in i ledet bland de tidigare.

Annons
Annons

Problemet är att det inte går att göra vin utan att det bildas alkohol. Alla alkoholfria viner är alltså riktigt vin som avalkoholiserats. Det vill säga man har med hjälp av omvänd destillering eller avancerad filterteknik tagit bort alkoholen.

Det är absolut inte så att jag har något principiellt emot alkoholfritt vin. Det är bara det att det inte funkar. Det är synd, för jag är medveten om att behovet finns.

Jag är själv den första tillskyndaren av goda alkoholfria alternativ. Jag är ju inte nykterist, som ni säkert anar, men det händer ofta att jag vid evenemang och restaurangbesök vill hålla mig absolut nykter. Ibland för att jag ska köra bil, ibland för jag har mycket jobb och ibland därför att jag helt enkelt inte har lust att dricka alkoholhaltiga drycker vid varje givet tillfälle.

Riksdagsledamot Nordell och hans kollegor som inte vill dricka alkohol ska dock inte misströsta. Det finns mycket gott alkoholfritt som inte är avalkoholiserat vin.

De flesta av de tolv alkoholfria ölsorterna på Systembolaget är till exempel riktigt goda. Ja, faktum är att många av dem smakmässigt är godare än starköl. Min egen Systembolagsfavorit är den alkoholfria engelska Stowfordcidern med frisk äpplig syra och en torr fruktsötma för bara 9,90 kronor flaskan. Den mest spännande alkoholfria drycken är annars Saxhyttegubbens Blåbär 100%. En svensk dryck som tar för sig till vilken grytstek som helst. Här finns massor av frisk, fruktig blåbärsmak med örtiga skogstoner och en torr stram avslutning. Heders åt denne gubbe.

Blåbär 100% är en unik dryck som jag inte tror får så många efterföljare. Den svenska dryck som har framtiden för sig är äppelmust. Där har det skett en stor utveckling de senaste åren. Jag har provat mig igenom flera avsmakningsmenyer på lyxiga krogar enbart ackompanjerade av olika äppelmust. Och fler och fler krogar satsar nu på dessa fantastiska drycker. Fråga gärna efter dem nästa gång.

Tänk att få njuta av hela den söta aromen och fruktsyran hos Cox Orange, Ingrid Marie, Gravensteiner eller Signe Tillisch. Det både doftar och smakar Sverige i kubik. Dessa drycker är som gjorda att njutas både som aperitif och till mat då de inte har den minsta kladdiga sötman.

Jag tror riksdagsledamot Nordell skulle hålla med. Mitt förslag är att han och hans kollegor genast kallar in en av våra främsta kännare av alkoholfritt och mat i kombination. Han heter Sören Polonius och har inte heller något till övers för avalkoholiserade viner.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons