Krönika

Andreas Cervenka:Kan vi lita på sömnlösa ledare?

Andreas Cervenka

Avtalsrörelse, eurokriscirkus, amerikanskt budgetbråk. Ännu ett år av ödesbeslut ligger framför oss. En sak har de gemensamt. Sannolikheten är stor att de kommer fattas av människor som inte är riktigt vid sina sinnens fulla bruk.

PUBLICERADES URSPRUNGLIGEN 3 FEBRUARI 2013

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Anders Borgs mun rörde sig men journalisterna uppfattade inte ett ord. Deras blickar var som fastklistrade på något helt annat: den öppna vinflaskan som finansministern lite ledigt höll i ena handen och då och då halsade ur medan han lade ut texten om de svenska framgångarna på nattens Ekofinmöte. Den obekväma stämningen i luften var tät nog att skäras med kniv. Reportrarna utbytte generade blickar. Vågade de ens skriva hem om vad en halvpackad man i hästsvans påstod sig ha förhandlat fram för Sveriges räkning?

Ovanstående är naturligtvis hundraprocentigt påhittat. Men kanske äger det ändå viss relevans. Förklaring följer strax. Till att börja med kan vi slå fast att den lokförare, pilot eller kärnkraftsarbetare som går direkt från groggbuffén till arbetet relativt omgående får styra stegen mot Jobbtorget. På dessa poster råder nolltolerans när det gäller allt som kan sätta omdömet ur spel. I andra sammanhang där tusentals miljarder kronor och miljoner människors framtid ligger i potten är ribban lägre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons