Så kopplas Antonov till Saab-affären

Flera spår pekar på att den ryske bankiren Vladimir Antonov kan vara inne som ägare i Spyker via en investeringsfond – trots förbud från GM. Antonov själv dementerar. Att hans imperium har en närvaro bakom kulisserna hos tre av fyra storägare står utom tvivel. Nu väntas den ryske affärsmannen komma tillbaka som formell ägare i Spyker och Saab.

Susanna Andersson, Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

I dag onsdag är det ett år sedan det första avtalet skrevs om att Spyker skulle få köpa Saab. Avtalet kunde skrivas på först efter att huvudägaren i Spyker, den ryske bankmannen Vladimir Antonov, var borta som ägare. Han befanns som persona non grata av GM och skulle inte få komma in som ägare förrän 2016. Antonov direktägde då nära 30 procent av Spyker och tillsammans med optioner var hans totala innehav nära 45 procent. Han hade dessutom lånat ut stora belopp till Spykers vd Victor Muller.

Lösningen som GM godkände blev att Muller köpte ut Antonov – med hjälp av Antonovs egna pengar. Upplägget löstes genom en papperskonstruktion där den ryske bankiren blev kvar som den i särklass störste långivaren. Allt med GM:s goda minne. Huvudsaken var att Antonov inte var direktägare. Sedan dess har Antonov kämpat för att rentvå sig och komma in som ägare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons