Moderna antikviteter i ropet

KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSPEL. Axel Einar Hjorts soffa Library från 1931.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR BILDSPEL. Axel Einar Hjorts soffa Library från 1931. Foto: Bukowskis Auktioner

1900-tal, och i synnerhet mitten av seklet, tycks vara de senaste säsongernas signatur på de stora auktionshusen. Modern skandinavisk design är hetare än någonsin – från slott till koja.

Lars Collin
Publicerad
Annons

Historiskt har auktionshusens typiska attribut för ett lyckat utbud styrts av ord som rokoko och empire. Men pendeln har svängt. Många köpare söker sådant som är både snyggt, stilsäkert – och inte minst användbart i de samtida hemmen. Och vi sträcker oss numera inte längre tillbaka än ett par decennier för att hitta de mest eftertraktade föremålen.

– Vi kallar dem för moderna antikviteter, och det gäller lika mycket konst som möbler. Det är alltså föremål från 1950- och 1960-talet som säljer snarare än klassiskt 1700-tal. Och det fascinerande är att köparna kommer från hela registret: många 60-plussare väljer att ha sådana här accenter i sina klassiska, borgerliga hem. Yngre kan ha klassiska antikviteter som en byrå i sitt redan supermoderna hem, säger Jani Andersson, vd för auktionsfirman Metropol i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons