Börsrasen äter upp svenskarnas pension

Börsens kris blir pensionärernas huvudvärk. De kraftiga börsrasen på 2000-talet, med it- och finanskris och nu euro- och skuldkris, urholkar våra pensioner. Allt fler ifrågasätter ett pensionssystem där utsattheten mot just börsen ökat påtagligt. Dessutom exponeras individen i pensionssystemet mot risk betydligt mer än förut då staten tog smällen om placeringarna gick fel.

Publicerad
Nasdaq OMX Stockholm.

Nasdaq OMX Stockholm.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

Det nya pensionssystemet fyller tio år med avstamp i tidpunkten för de första utbetalningarna. Sedan 1984 hade dock politiker och tjänstemän i olika arbetsgrupper stött och blött en pensionsfråga som inte var enkel att få någon rätsida på. En sak var dock de flesta ense om. Den allmänna tilläggspensionen, ATP, var inte hållbar på sikt.

ATP-systemet var förmånsbestämt och utgick från vissa parametrar. Problemet var att pensionssystemet lovade mer i pension än vad det fanns täckning för. I och med att den svenska staten tog hela risken, och tvingades skjuta till pengar om avkastningen på aktier och andra placeringar blev sämre än väntat, så var det dock enkelt för den enskilde att prognostisera hur stor – eller liten – pensionen skulle bli.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons