Recension

Kicki & LasseKärleken har sina poänger

SPARSMAKAD MÄSTARE Peter Kihlgård har skrivit en djupt allvarlig roman om en våldsam relation som ­också har sina stunder av lycka. Mitt i allt det samtids­neurotiskt uppslitande är Kihlgård så ­träffsäker i sina iakttagelser att Mats Gellerfelt blir tårögd av skratt.

Mats Gellerfelt
Publicerad
Annons

”All you need is love” sjöng som bekant The Beatles, men som alla läsare av relationsromaner och biobesökare vet räcker ofta ej ens den mest himlastormande kärlek till för ett harmoniskt liv. Det sjunger om lyckan i bröllops­annonserna, giftermål som enligt statistiken i en förfärande hög grad slutar i skilsmässa. Påfrestningarna tycks i vår kultur vara alltför många.

Finns det då något nytt och krytt att säga om den underbara och sårbara kärleken? Jodå, visar det sig, om man läser den alltid lika briljante och sparsmakade Peter Kihlgårds nya roman, med den anspråkslösa titeln Kicki & Lasse. Ty här rör det sig om en författare med ypperlig behärskning av sitt hantverk, som aldrig ger avkall på stilens och formens primat bara för att berätta en rela­tionshistoria så enkelt och publik­knipande som möjligt. Resultatet blir än mer fascinerande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons