Forskningen ger nya ledtrådar till drömmens gåta

Nattlig terapi? Stöd för minnet? Eller träning inför hotfulla situationer? Vi tillbringar åratal i drömmarnas värld. Ny medicinsk teknik har gett drömforskarna flera heta ledtrådar till varför. Idagsidan berättar om nya teorier kring drömmars funktion.

Publicerad
Johanna Jørgensen Kroon, 21 år:  – Jag har börjat drömma betydligt mer det senaste halvåret. Troligtvis beror det på att jag vaknar oftare på nätterna och därför minns mer vad jag drömt. Jag har tydligt känt att det finns ett samband mellan drömmarnas innehåll och hur jag mår i vaket tillstånd. Om jag haft en lycklig dröm där jag träffat en massa härliga människor och gjort en massa knäppa saker, känner jag mig gladare dagen efter. Perioder då jag mått sämre har jag haft upprepade mardrömmar och då har det känts ännu jobbigare att gå upp på morgonen.

Johanna Jørgensen Kroon, 21 år: – Jag har börjat drömma betydligt mer det senaste halvåret. Troligtvis beror det på att jag vaknar oftare på nätterna och därför minns mer vad jag drömt. Jag har tydligt känt att det finns ett samband mellan drömmarnas innehåll och hur jag mår i vaket tillstånd. Om jag haft en lycklig dröm där jag träffat en massa härliga människor och gjort en massa knäppa saker, känner jag mig gladare dagen efter. Perioder då jag mått sämre har jag haft upprepade mardrömmar och då har det känts ännu jobbigare att gå upp på morgonen.

Foto: KENNY BENGTSSON
Cecilia Öfverholm, 46 år:  – Jag tror att man kan ha nytta av sina drömmar. De hjälper hjärnan att sortera intryck och bearbeta problem. Tankeprocesser som påbörjats i vaket tillstånd fortsätter under drömsömnen. Det är inte så att drömmarna serverar färdiga lösningar på problem, men de kan hjälpa en att få nya infallsvinkar. –Det finns ju också en massa drömsymboler som kan användas för att tyda drömmar. De fungerar väl lite som horoskop. Mest är det en kul grej, men upplever man att något stämmer så kan man också använda drömsymbolerna som bekräftelse av en känsla man har eller som stöd för ett visst beslut.

Cecilia Öfverholm, 46 år: – Jag tror att man kan ha nytta av sina drömmar. De hjälper hjärnan att sortera intryck och bearbeta problem. Tankeprocesser som påbörjats i vaket tillstånd fortsätter under drömsömnen. Det är inte så att drömmarna serverar färdiga lösningar på problem, men de kan hjälpa en att få nya infallsvinkar. –Det finns ju också en massa drömsymboler som kan användas för att tyda drömmar. De fungerar väl lite som horoskop. Mest är det en kul grej, men upplever man att något stämmer så kan man också använda drömsymbolerna som bekräftelse av en känsla man har eller som stöd för ett visst beslut.

Foto: KENNY BENGTSSON
Rahim Hamidsales, 59 år:  –Jag drömmer ibland, mest om farsan och brorsan som har gått bort. De dyker upp i drömmarna och det känns positivt, nästan som att få träffa dem igen. Ofta fungerar de drömmarna som en påminnelse om att jag ska höra av mig till mamma och brorsans fru. –Jag kommer från Iran, men har bott i Sverige i många år och pratar svenska på dagarna. I drömmarna pratar jag dock fortfarande mitt modersmål azerbajdzjanska.

Rahim Hamidsales, 59 år: –Jag drömmer ibland, mest om farsan och brorsan som har gått bort. De dyker upp i drömmarna och det känns positivt, nästan som att få träffa dem igen. Ofta fungerar de drömmarna som en påminnelse om att jag ska höra av mig till mamma och brorsans fru. –Jag kommer från Iran, men har bott i Sverige i många år och pratar svenska på dagarna. I drömmarna pratar jag dock fortfarande mitt modersmål azerbajdzjanska.

Foto: KENNY BENGTSSON
Annons

Varje natt händer det. Vi ligger där och snusar… och plötsligt börjar våra hjärnor spela upp inre skådespel som är så realistiska och känslomässigt engagerande att vi där i sängen är helt övertygade om att det sker på riktigt.

Med adrenalinet pumpande flyr vi från monster. Oförfärade kastar vi oss ut från höga berg. Och skamlöst ger vi oss in i passionerade möten med människor vi knappt känner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons